Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΖΙΝΚΟΥΡ- 25 Οκτωβρίου 1415-video

2322 0

 

Την 25 Οκτ του 1415ένας στρατός απο καταπονημένους άγγλους και ουαλούς τοξότες με επικεφαλή τον Ερρίκο τον Ε, συναντήθηκε και στην κυριολεξία κατέστρεψε τον ανθό της γαλλικής ιπποσύνης.

Η νίκη των Γάλλων ήταν κάτι παραπάνω απο σίγουρη…Η αλαζονεία κυριαρχούσε στο γαλλικό στρατόπεδο και οι ιππότες βάζαν στοιχήματα για το ποιός θα σκοτώσει ή θα αιχμαλωτίσει τον άγγλο βασιλιά. Ο άγγλος βασιλιάς όμως δεν ήταν τυχαίος…όλο το βράδυ βημάτιζε στο πεδίο της μάχης που ερχόταν μετρώντας πολύ καλά τι θα κάνει.

Δύο ήταν τα μεγάλα του ατού…

1. Το μακρύ Ουαλλικό τόξο με τους εκπαιδευμένους του τοξότες οι οποίοι μπορούσαν να βάλουν με ρυθμό 10 βέλη το λεπδευτερόλεπτα

και

2. Ο καιρός….. Είχε βρέξει και ήταν κάτι παραπάνω απο βέβαιαο ότι οι βαρύτατοι γφάλλοι ευγενείς θα κολλούσαν στην λάσπη ….

Ο Ερρίκος δεν ήταν τυχαίος…γνώστης του ψυχολογικού πολέμου, επεβλήθη ως εικόνα στο πεδίο της μάχης όταν με προκλητικό τρόπο φόρεσε τα εμβλήματα τόσο του αγγλικού όσο και του γαλλικού θρόνου. Έγινε το δόλωμα για τους ξενυχτησμένους απο το γλέντι, γάλλους ιππότες και ξεκίνησε πρώτος την μάχη…

Πρόσωπο θαυμασμού αποτέλεσε για τον Σέξπηρ ο οποίος συνέγραψε και το αντίστοιχο έργο. Μια προσωπικότητα που είχε τέτοια στοιχεία γνώσης κυρίως απο την αρχαία ελληνική γραμματεία, που δεν έχουν σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες.

lal313146

Υπάρχουν διαφωνίες για τους αριθμούς των εμπλεκομένων, όμως γενικά πιστεύεται ότι οι άγγλοι δεν ξεπερνούσαν τους 7000 με τους 1500 να είναι ιππότες, πολλοί εξ αυτών πεζοί και οι λοιποί απλά τοξότες . Οι γάλλοι είχαν την υπεροπλία, ξεκούραστοι, έσπευσαν να ανακόψουν την π[ορεία του άγγλου που απλά έκανε επιδρομή. 35000 άνδρες αριθμούσε το γαλλικό στράτευμα. 10000 οι ιππότες, ο ανθός της γαλλικής ιπποσύνης και οι λοιποί προφανώς οι ακόλουθοι, βοηθητικά στρατεύματα και βαλιστροφόροι. Είναι κάτι παραπάνω απο βέβαιο ότι οι καλοπερασάκηδες γάλλοι κουβαλούσαν ως ιππότες  μαζί τους, τους υπηρέτες τους, τον προσωπικό τους μάγειρα, τον τροβαδούρο και τον βαστάζο, οι οποίοι και πολεμούσαν ως βοηθητικοί.

Battle of Agincourt

Όλο το βράδυ ο Ερρίκος είχε την αγωνία της αιφνιδιαστικής επίθεσης απο τους γάλλλους. Ενώ οι γάλλοι το γλεντούσαν, οι άγγλοι πέρασαν την νύχτα στην σιωπή, αφουγκραζόμενοι τον εχθρό και τον βασιλιά τους , ο οποίος και τους είχε τονίσει ότι είναι καλύτερο να πεθάνουν παρά να αιχμαλωτιστούν.

Απο την προηγούμενη μέρα είχαν στην κυριολεξία φυτέψει μπροστά απο τις γραμμές τους χιλιάδες ξύλινους πασσάλους έτσι ώστε να ανακόψουν την ορμή των ιπποτών.

Στον λόγο του ο Ερρίκος  εξήρε τα αγγλικά όπλα και τόνισε πως αν συλλαμβάνονταν οι τοξότες απο τους γάλλους, θα τους έκοβαν τα δύο δάκτυλα, δείκτη και μέσο με τα οποία τραβούσαν την χορδή του τόξου.

Η διαφορά της μάχης με το Κρεσύ ήταν ότι ο Ερρίκος έταξε τους τοξότες του στο πλάι του πεδίου της μάχης και μπροστά.

Στον χάρτη φαίνεται καθαρά η διάταξη των αντιπάλων

431

800px-Map_Agincort.svg (1)

Οι γάλλοι παρά το γεγονός ότι είχαν αρκετά μεγάλο αριθμό τοξότων , που θα μπορούσε να ακυρώσει το αγγλικό πλεονέκτημα, επέλεξαν να παραταχθούν σε τρείς γραμμές ιπποτών με την πρώτη γραμμή να αποτελείται απο τους πλέον ευγενείς και αριστοκράτες, οι οποίοι ήταν ικανοί να αλληλοσκοτωθούν για να εξασφαλίσουν το προνόμιο της αιχμαλωσίας του Ερρίκου. Το αριθμητικό πλεονέκτημα των γάλλων είχε χαθεί…Το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών τους , επειδή δεν ήταν ιππότες, παρέμειναν ανενεργοί, ενώ οι ιππότες θέλαν να μετατρέψουν την μάχη σε μια μεταξύ τους αναμέτρηση.

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα υπολόγισαν…Οι γάλλοι ήταν τόσο στριμωγμένοι ώστε σε ένα τετραγωνικό μέτρο διαγκωνίζονταν 4 ιππότες, οι οποίοι σαφώς και δεν μπορούσαν να κάνουν κανονική χρήση του οπλισμού τους.

Για τρείς ώρες μετά την ανατολή του ηλίου δεν υπήρξε σύγκρουση. Οι δύο στρατοί παρέμεναν να κοιτούν ο ένας τον άλλο. Οι γάλλοι σίγουροι ότι είχαν στριμώξει ένα καταπονημένο και πεινασμένο στράτευμα είχαν όλον τον χρόνο στην διαθεσή τους, οι άγγλοι γνωρίζαν ότι οποιαδήποτε υποχώρηση ισοδυναμούσε με περικύκλωση και εξόντωση σε μια πορεία με διαδοχικές μάχες φθοράς τους.

Ήταν ιδιαίτερο προκλητικό για τους καλοζωισμένους ευγενείς της γαλλίας, οι χωριάτες τοξότες να τους περιφρονούν, κουρελιασμένοι και κουρασμένοι, να τους μπαίνουν κυριολεκτικά στην μύτη και να επιδιώκουν την μάχη….

1674_rd
Τοξότης αποτελειώνει γάλλο ιππότη που έχει κολλήσει στην λάσπη και δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω της βαρειάς πανοπλίας.

Ήταν ξεκάθαρο ότι για τους άγγλους μόνο με κρόυση μπορούσε να υπάρξει σωτηρία και αυτό επεδίωξαν, μετά απο τρείς ώρες αναμονής η πρώτη γραμμή του Ερρίκου μαζί με τους τοξότες του κέντρου, βγάλαν τα παλούκια που είχαν στήσει το βράδυ και τα μετακίνησαν πολύ περισσότερο μπροστά έτσι ώστε να προκαλέσουν την πολυπόθητη και σωτήρια σύγκρουση.

branagh_h5
Ο Ερρίκος μιλά στους καταπονημένους άγγλους πριν την μάχη.

Η σύγκρουση έγινε πολύ πριν ριχθεί το πρώτο βέλος απο τους ακροβολισμένους άγγλους, το έδαφος και η στενότητα χώρου μείωσε την ταχύτητα των γαλλικών μονάδων κατά 70% του αναμενόμενου, η σύγκρουση μεταξύ ιπποτών ήταν σφοδρότατη, ο Ερρίκος βρέθηκε περικυκλωμένος και ως στόχος δέχθηκε αρκετά πλήγματα στο κράνος το οποίο και έσπασε, όμως η οποιαδήποτε πίεση στις αγγλικές γραμμές σήμαινε και περικύκλωση απο τους τοξότες οι οποίοι θα εξόντωναν τους αφιππευμένους ιππότες είτε με τα βέλη , είτε με τα χτυπήματα…b4845040990099bbe721e1d3585a8941

agincourt_1

Και η σύγκρουση ήρθε…η εικόνα ήταν απογοητευτική καθώς το πρώτο κύμα των γάλλων εφορμώντας δέχθηκε και τα πρώτα βέλη. Τα άλογα με ελάχιστη θωράκιση ήταν οι πρώτες απώλειες με τους αναβάτες να σωριάζονται και να αδυνατούν να σηκωθούν, το ίδιο συνέβη και με το δεύτερο κύμα, όσοι επιβίωσαν όρμηξαν καταπονημένοι στην πρώτη γραμμή των άγγλων με τις δύο πτέρυγες των ουαλών να τους τοξεύουν απο το πλάι με αποτελέσματα πραγματικά εξοντωτικά…. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε 3 ώρες με τους Άγγλους να σκοτώψνουν και να συλλαμβάνουν εκατοντάδες γάλλους ευγενείς .

Μετά την μάχη, οι αιχμάλωτοι ήταν τόσο πολλοί ώστε υπο τον κίνδυνο νέας επίθεσης απο τους γάλλους ο Ερρίκος διέταξε την εκτέλεσή τους…..

10000 γάλλοι νεκροί με 1600 απο τους άγγλους έκριναν μια απο τις μεγαλύτερες ανατροπές στα πεδία των μαχών.

a_Battle_Agincourt_Longbows_low_res

Ακολουθεί ένα βίντεο με σχεδιάγραμμα της μάχης και μια εκτίμηση των δυνάμεων των αντιπάλων. Να τονισθεί ότι υπάρχουν ιστορικές ασάφειες για τους αριθμούς…ωστόσο το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι το ίδιο.

Ακολουθεί η μάχη όπως αναπαριστάται σε ταινία εποχής

Και ένα μεγαλύτερο βίντεο που αναφέρεται σε κρυφά σημεία της μάχης