ΣΚΩΤΙΑ…Μάχη του Κάλλοντεν, οι Σκωτσέζοι χάνουν την Ελευθερία τους και υφίστανται γενοκτονία

1040 0

Η μάχη του Κάλλοντεν διεξήχθη στην βόρεια Σκωτία, κοντά στο Ινβερνές στις 16 Απριλίου του 1746 στην επανάσταση των Ιακωβιτών. Ήταν η τελευταία προσπάθεια για την επικράτηση των Στούαρτ στο Η.Β.

Ο πρίγκιπας Κάρολος Εδουάρδος Στούαρτ ήταν γιος του Ιακώβου Εδουάρδου και εγγονός του βασιλιά Ιακώβου Β’ ο οποίος καθαιρέθηκε λόγω του ότι ήταν φανατικός καθολικός.

Lost_Portrait_of_Charles_Edward_Stuart
«Charles III”

Είχαν περάσει 60 χρόνια από τον τελευταίο Ιακωβίτη και οι Άγγλοι δεν είχαν παράπονο. Οι περισσότεροι υποστηρικτές των Ιακωβιτώνν ήταν Σκωτσέζοι Χάιλαντερς. Ο πρίγκιπας είχε την στήριξη της καθολικής Γαλλίας του Λουδοβίκου ΙΕ’.

Ο πρίγκιπας είχε την στήριξη κυρίως των Χάιλαντερ (βόρειοι Σκωτσέζοι) και των Ιρλανδών. Επίσης, είχε στην διάθεσή του δύο γαλλικά τάγματα του Λουδοβίκου ΙΕ’.Ουσιαστικά είχαμε μια επανάσταση των Κελτών ενάντια στους απογόνους των σαξόνων και Βίκονγκς οι οποίοι είχαν αποικήσει το νησί τους. Ο καθολικισμός απλά ήταν ένας διαφορετικός τρόπος ταυτοποίησης που όμως είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Οι Γάλλοι, Κέλτες και αυτοί με την πρόφαση του καθολικισμού,  ήταν υποστηρικτές των Σκωτσέζων και των Ιρλανδών.

Οι πολεμιστές  μεγάλων σκωτσέζικων οικογενειών, Μακντόναλντ και Κάμερον, που ήταν οικογένειες με επιρροή, συντάχτηκαν με τους ιακωβίτες

Ο στρατός του αποτελείτο από σκωτσέζους και Ιρλανδούς οι οποίοι ήταν σκληροί μαχητές με ταρτάν και άγρια συνθήματα και είχαν περισσότερη εμπιστοσύνη στους αρχηγούς των φυλών παρά στον πρίγκιπα.

Λίγες μέρες μετά την συγκρότηση στρατού  οι Ιακωβίνοι κατέλαβαν το Εδιμβούργο χωρίς μάχη, 5 μέρες αργότερα οι Ιακωβίτες συνέτριψαν ένα τάγμα βασιλικού στρατού στο Πρέστονμπανς, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Εδιμβούργου.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι βουνήσιοι …χαιλάντερς εμφανίζονταν και ακολουθούσαν τον Πρίγκηπα

Ο πρίγκιπας ο οποίος δεν είχε πολεμική εμπειρία και στηριζόταν ηθικά μόνο στην Θεία επιλογή του ως Βασιλέως, άρχισε να πιστέυει ότι οι άντρες του ήταν ανίκητοικαι ήθελε να ξεκινήσει για το Λονδίνο. Οι στρατηγοί του, εμπειρότεροι και αληθινοί πολεμιστέςτον συμβούλευσαν να αναμένει τις ενισχύσεις   του Λουδοβίκου, όμως δεν κατάφεραν να τον μεταπείσουν

Αυτή ήταν η αρχή του τέλους.

Ήταν Δεκέμβρης. Ήδη πριν περάσει τα σύνορα, ο πρίγκιπας είχε ήδη χάσει 1000 άντρες, οι οποίοι λιποτάκτησαν και έφυγαν στα Χάιλαντς. Παρ όλα αυτά, ο πρίγκιπας συνέχισε την πορεία του.

Από το Καρλάιλ κατέβηκε στο Ντέρμι μέσω Πρέστον και Μάντσεστερ. Αλλά η επανάσταση είχε αρχίσει να χάνει την ορμή της.

Ο πρίγκιπας γύρισε στην Σκωτία για ανασύνταξη. Οι Ιακωβίτες μάλιστα συνέτριψαν μια μεγάλη δύναμη βασιλικών στο Φόλκερκ αλλά ο πρίγκιπας έχασε χρόνο με την πολιορκία του Στέρλινγκ.

Ο στρατηγός των Ιακωβίτων, Λόρδος Τζωρτζ Μάρεϋ θεώρησε ότι δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την δύναμη βασιλικών που ερχόταν καταπάνω τους, με αρχηγό τον Δούκα του Κάμπερλαντ, Γουλιέλμο, που ήταν γιος του βασιλιά Γεωργίου Β’, καθώς πολλοί άντρες,   χωρίς πειθαρχεία,  λιποτακτούσαν.

Το σχέδιο ήταν να υποχωρήσουν στα Χάιλαντς για νέα  ανασύνταξη.

Ο πρίγκιπας πλεόν είχε ανακόψει την πορεία του, ενώ οι άντρες του ενοχλούσαν μικρά οχυρά. Την ίδια στιγμή  ο αγγλικός στρατός εκπαιδευόταν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των Χάιλαντερς οι οποίοι εκτός της φήμης τους, ως κτηνοτρόφοι ήταν ποτισμένοι στο αίμα και στην σφαγή….

Δεν φοβόνταν σχεδόν τίποτα και επιδιώκαν την μάχη σώμα με σώμα…

Η ΜΑΧΗ

Στα μέσα Μαρτίου, ο Δούκας του Κάμπερλαντ άρχισε να κινείται ενάντια στους Ιακωβίτες ενώ ο πρίγκιπας, ξυπνώντας από τον λήθαργό του, άρχισε να συγκεντρώνει τους άντρες του στο Κάλλοντεν Μουρ, ένα άγονο μέρος με ρείκια και τύρφη.

Το μέρος, όπως υποστήριξε ο Τζωρτζ Μάρεϋ ήταν επίπεδο, χωρίς κάλυψη άρα και ακατάλληλο για τους Χάιλαντερς ενώ ήταν κατάλληλο για το πυροβολικό και το ιππικό του βασιλικού στρατού.

Κανένας Χάιλαντερ δεν θα πολεμούσε εάν μπορούσε να επιλέξει. Ενώ οι Ιακωβίτες συγκεντρώνονταν, οι βασιλικοί γιόρταζαν τα γενέθλια του διοικητή τους με επιπλέον φαγητό και ποτό.

Όταν το έμαθε αυτό ο Κάρολος αποφάσισε να επιτεθεί στο στρατόπεδο των χαλαρωμένων [έτσι νόμιζε] Άγγλων.

Χώρισε το στρατό του σε δύο μέρη και επιτέθηκε.Δυστυχώς η έλλειψη οργάνωσης δεν απέδωσε  τίποτα εκτός από το να χάσουν 2000 άντρες που λιποτάκτησαν. Όσοι έμειναν γύρισαν κουρασμένοι και αποκαμωμένοι και κοιμήθηκαν αλλά όχι για πολύ.

Ο Κάμπερλαντ όταν έμαθε τι έγινε ξεκίνησε αμέσως για να μην δώσει χρόνο στους επαναστάτες να ξεκουραστούν.

Σε λίγο 12 τάγματα πεζικού, 3 συντάγματα ιππικού και μια φάλαγγα πυροβολικού ξεκινούσαν για το Κάλλοντεν. Όταν οι Ιακωβίτες κατάλαβαν τι γίνεται προσπάθησαν να ανασυντάξουν τους άντρες τους.

culloden-l

Λόγω της σύγχυσης, οι Μακντόναλντς αναγκάστηκαν να ταχθούν στο αριστερό της παράταξης, κάτι που τους προσέβαλε διότι ανέκαθεν, η τιμητική δεξιά θέσή ανήκε στην οικογενειά τους.

Στα δεξιά τάχθηκαν οι Κάμερον και οι υπόλοιπες φυλές.

Ως εφεδρεία τάχθηκαν οι Γάλλοι.

Οι Άγγλοι είχαν χωριστεί σε 15 τμήματα πεζικού, 6 ιππικού και 7 πυροβολαρχίες. Τα 8 τμήματα πεζικού ήταν μπροστά, τα 6 στην πίσω ενώ ένα βρισκόταν στα νώτα των Άγγλων για να φυλάει για  επίθεση.

Τα 7 τμήματα που ήταν πίσω δεν ενεπλάκησαν στην μάχη καθόλου.

Τα τμήματα του ιππικού ήταν όλα μπροστά, 3 δεξιά μετά το πεζικό και 3 αριστερά, επίσης μετά το πεζικό. Οι πυροβολαρχίες, εκτός από 2, όλες οι άλλες ήταν μπροστά.

Οι μπροστινές πυροβολαρχίες αποτελούνταν από δύο πυροβόλα 3 λιβρών και ήταν ταγμένες ανάμεσα από τα τμήματα πεζικού.

Οι Ιακωβίτες είχαν 12 πυροβόλα διαφόρων τύπων αλλά, αφού δεν είχαν επαγγελματίες πυροβολητές, δεν έκαναν τίποτα. Το δυναμικό των Ιακωβιτών  ανερχόταν σε 5000 άντρες ενώ των βασιλικών σε 9000 άντρες.

Culloden_battle_order

Οι Ιακωβίτες, άυπνοι, κουρελιασμένοι, πεινασμένοι και μουσκεμένοι, κόντρα στον άνεμο και την βροχή έβλεπαν με τρόμο τα βασιλικά συντάγματα να έρχονται καταπάνω τους.

Η μάχη άρχισε στις 13:00 επειδή ένας βασιλικός αξιωματικός που επέβλεπε το μέτωπο των Ιακωβίνων, δέχτηκε μία κανονιά.

Ο πρίγκιπας ήταν στα μετόπισθεν αλλά δεν έβλεπε την μάχη ενώ σφοδρός βομβαρδισμός γινόταν από τους βασιλικούς στους Ιακωβίνους.

Ο καπνός από τις κανονιές, αφού ο αέρας ήταν κόντρα, έτσουζε τα μάτια των Σκωτσέζων. Τότε, πάνω στον πανικό τους και ξεχνώντας ακόμη και να πυροβολήσουν, προέβησαν σε μία ανεξέλεγκτη και απρόσμενη έφοδο στους Άγγλους, οι οποίοι δεν χάσαν  την ψυχραιμία τους.

culloden

Οι ομοβροντίες θερίζουν τους επαναστάτες αλλά περίπου 500 επαναστάτες διείσδυσαν στις Αγγλικές γραμμές αλλά, γρήγορα οι πολιτοφύλακες του  Κάμπελ [οι μόνοι Σκωτσέζοι που τάχθηκαν με τους Άγγλους] τους κατεδίωξαν.

_42699525_battlefilmsixlal295661

Εν τω μεταξύ,  οι συνεργάτες των Άγγλων οι Κάμπελ εργάτες γκρέμιζαν τις περιφράξεις των γύρω χωραφιών για να κάνουν έφοδο οι δραγόνοι στα μετόπισθεν.

Με στρατηγικές κινήσεις, οι Άγγλοι κατάφεραν να διώξουν τους Ιακωβίτες από το κέντρο και τα δεξιά ενώ οι Μακντόναλντς επιτέθηκαν χωρίς αποτέλεσμα και υποχώρησαν και αυτοί με τους Κάμπελ να τους καταδιώκουν. Oι δραγόνοι, στω μεταξύ, έγιναν αντιληπτοί από τα γαλλικά τμήματα και το Ιακωβίτικο ιππικό αλλά αυτό δεν σταμάτησε την προέλασή τους. Οι Κάμπελ κυνήγησαν όσους έμειναν και έσφαξαν αλύπητα, ακόμη και γυναικόπαιδα και τραυματίες…\

Η μάχη κράτησε ελάχιστα. Μετά την πρώτη έφοδο των ορεσίβιων σκωτσέζων, που αντιμετωπίστηκε με την ξιφολόγχη απο τους βασιλικούς, δεν υπήρξε σκωτσέζος που θα μπορούσε να συνεχίσει να πολεμά. Η διάσπαση των αγγλικών γραμμών με το εναλασσόμενο πυρ ήταν αδύνατη και το αποτέλεσμα ήταν η εξόντωση του Σκωτικού στρατεύματος.

tumblr_nk8wp3rW6x1qbrih3o1_500
Οι πειθαρχημένες γραμμές των Άγγλων, διαλύουν την έφοδο των Σκώτων.

Στα σημεία του πεδίου της μάχης που έπεσαν οι γενναίοι Σκώτοι, στήθηκαν επιτύμβιοι λίθοι

culloden-battlefieldimages (49)_72133820_culloden_cameron

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ

Ο πρίγκηπας κρυβόταν επι 6 μήνες, μέχρι να φυγαδευτεί στην γαλλική αυλή δια θαλάσσης και να πεθάνει εκεί γέρος, ξεχασμένος και αλκοολικός. Ο βίος του τελείωσε με μοναδικό ενδιαφέρον την χαρτοπαιξία.

360px-Charles_Edward_Stuart_(1775)
«Charles III” σε γηραιά ηλικία

Ο ι άγγλοι προχώρησαν σε εκκαθαρίσεις επι των Σκωτσέζων. Απαγόρευσαν την κελτική διάλεκτ6ο, σκοτώσαν και βιάσαν, διέλυσαν οικισμούς και εξόντωσαν τα κλαν, τις φατρίες, τις οικογένειες, τις φάρες. Χαρακτηριστικά απαγόρευσαν το Ταρτάν, το οποίο ήταν και γνώρισμα της ταυτότητας. Τα κλάν που είχαν συνταχθεί με τους Ιακωβίτες δεν είχαν δικαίωμα να φορούν τα χρωματά τους.

Κατά καιρούς γίνονται αναπαραστάσεις της μάχης, που αποτελεί και ένα εθνικό γεγονός που ταυτίζεται με την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

clanimg00121_edited-3

Δείτε και τα βίντεο με την αρχαιολογική έρευνα που κατα καιρούς επιχειρείται απο τους σκωτσέζους στο πεδίο της μάχης.