Η Λεγεώνα των «ξένων» της Ρωσίας

866 0

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο 18χρονος Vitaly Danilenko κατατάχθηκε στο ρωσικό στρατό αφότου η οικογένειά του επέστρεψε στη Σιβηρία από την Αλάσκα. Μεγαλωμένη στην Αμερική ο νεαρός νεοσύλλεκτος μιλούσε πολύ λίγα ρωσικά και δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με τους συντρόφους και τους ανωτέρους του.

Αυτή η κατάσταση κράτησε μόλις δύο εβδομάδες προτού ο Danilenko εγκαταλείψει τη θέση του, παραβιάζοντας το ρωσικό νόμο που απειλεί έως και με επτά χρόνια φυλάκιση τους «λιποτάκτες».

Σύμφωνα με αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η οικογένειά του είπε ότι έφυγαν λόγω του ότι δεν γνώριζε τη γλώσσα.Κανείς δεν ήταν σίγουρος τι να κάνει με τους νεοσύλλεκτους.

Σύμφωνα με μια έκθεση από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσική στρατιωτική υπηρεσία από τη στιγμή που δεν μπορεί να αναγνωρίσει την αδυναμία κάποιων να επικοινωνούν στα ρωσικά δεν μπορεί να σταθεί ως λόγος απόλυσης. Δεν υπάρχουν αναφορές για τη σύλληψή του.

Η ιστορία Danilenko χρησιμεύει ως μια προειδοποιητική ιστορία τόσο στο ρωσικό στρατό και τους αλλοδαπούς οι οποίοι μπορεί να ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στις τάξεις της.

Μια ευκαιρία δόθηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 2 του Ιανουαρίου του 2015, όταν υπέγραψε μια παραγγελία που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να κατατάσσονται.
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας για την στρατολόγηση αλλοδαπών, κάθε ξένος μεταξύ των ηλικιών 18 και 30 μπορεί να κατατάσσεται στο ρωσικό στρατιωτικό
πλαίσιο σύμβασης πενταετούς διάρκειας. Προϋπόθεση ότι μπορεί να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία από ένα ρωσικό ίδρυμα που μιλούν ρωσικά, να έχουν καθαρό ποινικό και να έχουν περάσει μια σειρά από επαγγελματικές, ψυχολογικές και ιατρικές εξετάσεις χορηγούμενες από επίσημο ρωσικό κέντρο διοίκησης.

Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στην επισημοποίηση των σχέσεων εργασίας ανάμεσα στο ρωσικό στρατιωτικό και των πολιτών της Κεντρικής Ασίας και της πρώην Σοβιετικής χώρες, όπου η Μόσχα έχει σταθμούς στρατευμάτων και διατηρεί βάσεις, αλλά δεν αρνείται ρητά τους Αμερικανούς ή πολίτες οποιουδήποτε έθνους, από την ένταξη.

Παρά τις δυσκολίες στο ρωσικό στρατό και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα των αμοιβών που απολαμβάνουν οι Ρώσοι στρατιώτες, οι ειδήσεις της Λεγεώνας των Ξένων έφτασε πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το περασμένο χρόνο Τhe Moscow Times έχει λάβει emails από αναγνώστες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ρωσικό στρατό και ζητούν βοήθεια να επικοινωνήσουν με έναν υπεύθυνο στρατολόγησης.