Ο Τριακονταετής Πόλεμος

383 0

Ο Τριακονταετής Πόλεμος (γερμαν. Dreißigjährige Krieg) ήταν μια σειρά πολεμικών συγκρούσεων που έλαβαν χώραν μεταξύ 1618 και 1648 στην κεντρική Ευρώπη, κυρίως στα εδάφη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (σημερινής Γερμανίας).

thirty-years-warΠρόκειται για μια από τις πιο μακροχρόνιες και καταστροφικές συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία. Άρχισε σαν πόλεμος μεταξύ των καθολικών και διαμαρτυρομένων κρατών της Αυτοκρατορίας και βαθμηδόν εξελίχθηκε σε μια γενικευμένη διαμάχη στην οποία ενεπλάκησαν οι περισσότερες από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης. Και ενώ στον πόλεμο αυτό οδήγησαν θρησκευτικά αίτια, σύντομα οι εμπλεκόμενες δυνάμεις κατέληξαν να αγωνίζονται για την πολιτική επικράτηση στην Ευρώπη με προεξάρχουσα την διαμάχη για τον σκοπό αυτό Αψβούργων και Γαλλίας.
Ο πόλεμος άρχισε όταν ο αυτοκράτορας Φερδινάνδος Β΄, ένθερμος καθολικός, προσπάθησε να επιβάλει θρησκευτική ομοιομορφία στην αυτοκρατορία. Τα προτεσταντικά κράτη της βόρειας Γερμανίας απάντησαν σχηματίζοντας την Προτεσταντική Ένωση (Protestantische Union) και οι προτεστάντες της Βοημίας επαναστάτησαν, καθήρεσαν τον Φερδινάνδο από τον θρόνο του βασιλιά της Βοημίας και εξέλεξαν βασιλιά τον εκλέκτορα του Παλατινάτου. Ο Φερδινάνδος κατέπνιξε την επανάσταση στην Βοημία και κατέλαβε την πρωτεύουσα του Παλατινάτου Χαϊδελβέργη, αλλά οι νίκες του συσπείρωσαν τους προτεστάντες ηγεμόνες και γέννησαν φόβους στους καθολικούς.

Ο καρδινάλιος Ρισελιέ, μολονότι καθολικός, συγκρότησε συμμαχία κατά των Αψβούργων, η Δανία και η Σουηδία μπήκαν στον πόλεμο υπέρ των διαμαρτυρομένων, ενώ η Ισπανία υπέρ των καθολικών.
Ο πόλεμος αυτός ερήμωσε μεγάλες περιοχές. Στην Γερμανία, Βοημία και Κάτω Χώρες ο πληθυσμός μειώθηκε δραματικά από την πείνα και τις αρρώστιες και τα στρατεύματα λεηλατούσαν τους κατοίκους. Οι περισσότερες από τις εμπόλεμες δυνάμεις καταστράφηκαν οικονομικά.
ekparathirosiΟ πόλεμος τερματίστηκε το 1648 με την Ειρήνη της Βεστφαλίας. Επέφερε την περιστολή της ισχύος των Αψβούργων και την ανάδειξη της Σουηδίας σε μεγάλη δύναμη. Περισσότερο ωφελημένη η Γαλλία, βγήκε από τον πόλεμο ισχυροποιημένη και με κυρίαρχο ρόλο κατά το υπόλοιπο του 17ου αιώνα.
Το ιστορικό πλαίσιο
Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους ήταν ένωση ανεξάρτητων ουσιαστικά γερμανικών κρατών, υπό την σκιώδη επικυριαρχία του αυτοκράτορα. Από το 1440 περίπου οι αυτοκράτορες εκλέγονταν ανελλιπώς από τον οίκο των Αψβούργων και είχαν υπό την άμεση κυριαρχία τους την Αυστρία, Βοημία και Ουγγαρία.
Στις παραμονές του πολέμου η θρησκευτική κατάσταση στην αυτοκρατορία διεπόταν από την Ειρήνη του Άουγκσμπουργκ (1555) και την αρχή cuius regio, eius religio (όποιου είναι το κράτος αυτού και η θρησκεία), δηλαδή ο ηγεμόνας δικαιούνταν να επιβάλει την θρησκεία του στους υπηκόους του.
rocroi-tercioΤα κράτη και κρατίδια της Αυτοκρατορίας την εποχή αυτή ήταν πάνω από διακόσια. Τα σπουδαιότερα, εκτός από τις πιο πάνω κτήσεις των Αψβούργων, ήταν τα Δουκάτα της Βαυαρίας, του Βρανδεμβούργου και της Έσσης, τα Εκλεκτοράτα της Σαξονίας και του Παλατινάτου, η Αρχιεπισκοπή της Τρήρ, τα ελβετικά καντόνια κ.α. Πολυάριθμα ακόμα δουκάτα, κομητείες, ιπποτικά φέουδα, ελεύθερες πόλεις, επισκοπές και αββαεία συμπλήρωναν τον χάρτη της Αυτοκρατορίας.

Σε αντίθεση με ό,τι κατά κανόνα συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη, όλες αυτές οι φεουδαλικές οντότητες ήταν κράτη κυρίαρχα με μακρινό και μάλλον αδιάφορο επικυρίαρχο τον αυτοκράτορα. Σε γενικές γραμμές τα κράτη της βόρειας Γερμανίας ήταν προτεσταντικά και τα κράτη παρά τον Ρήνο και νότια του Δούναβη καθολικά.
Η Ειρήνη του Άουγκσμπουργκ αφορούσε τους καθολικούς και τους λουθηρανούς. Επικράτησε ένα διάστημα σχετικής ησυχίας αν και πολλοί άνθρωπο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους στις περιπτώσεις που οι ηγεμόνες επέμεναν στην εφαρμογή του cuius regio, eius religio. Τα πράγματα οξύνθηκαν με την εξάπλωση του Καλβινισμού και την προσχώρηση σ’ αυτόν των λουθηρανών ηγεμόνων του Παλατινάτου, Νασσάου, Έσσης-Κάσσελ και Βρανδεμβούργου.
Οι αυτοκράτορες που διαδέχτηκαν τον Κάρολο Ε΄ (1519-1556) μέχρι και τον Ματτία (1612-1619) ήταν σε γενικές γραμμές ανεκτικοί στην διάδοση των διαφόρων πίστεων και τηρούσαν τους όρους της Ειρήνης του Άουγκσμπουργκ, με αποτέλεσμα σε πολλά κρατίδια να υπάρχουν πιστοί όλων των δογμάτων. Παρά ταύτα, λόγω και της περιορισμένης εξουσίας που είχαν οι αυτοκράτορες στο σύνολο της αυτοκρατορίας, οι εντάσεις ήταν πολλές. Το 1583 ξέσπασε ο Πόλεμος της Κολωνίας επειδή ο πρίγκιπας-αρχιεπίσκοπός της μετεστράφη στον Καλβινισμό, πράγμα που θα ανέτρεπε την πλειοψηφία στο σώμα των εκλεκτόρων (ο αυτοκράτορας ήταν αιρετός) υπέρ των διαμαρτυρομένων.

rocroi-a
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΡΟΚΡΟΥΑ

Ισπανικά στρατεύματα επενέβησαν και εγκατέστησαν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο έναν καθολικό. Αρκετοί καθολικοί ηγεμόνες σκλήρυναν την στάση τους υποχρεώνοντας τους προτεστάντες υπηκόους τους να διαλέξουν μεταξύ Καθολικισμού και εξορίας. Αρκετοί επίσκοποι που μεταστράφηκαν στον Προτεσταντισμό και όφειλαν βάσει της συνθήκης να εγκαταλείψουν τις ηγεμονίες τους, αρνήθηκαν να το κάνουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι διάδοχοι ενός ηγεμόνα άλλαζαν και ξανάλλαζαν δόγμα με αποτέλεσμα φοβερές αναστατώσεις. Λουθηρανοί και καλβινιστές κάθε άλλο παρά σύμμαχοι ήταν και προτιμούσαν τους καθολικούς από τους διαμαρτυρομένους του ετέρου δόγματος, υπήρξαν μάλιστα και εκτελέσεις εκατέρωθεν στα πλαίσια αυτής της διαμάχης. Και τέλος, ένας πραγματικός ωκεανός μελάνης χύθηκε σε λιβελλογραφήματα όλων εναντίον όλων.
Λόγω της πιέσεως που υφίσταντο, προτεστάντες ηγεμόνες σχημάτισαν το 1608 την Ευαγγελική Ένωση υπό τον εκλέκτορα του Παλατινάτου Φρειδερίκο Ε΄. Σε απάντηση οι καθολικοί ηγεμόνες συγκρότησαν το 1609 την Καθολική Ένωση υπό τον δούκα Μαξιμιλιανό Α΄ της Βαυαρίας. Η Ευαγγελική Ένωση ήταν έτοιμη να συμπράξει με τον Ερρίκο Δ΄ της Γαλλίας στην κατάληψη του παραρρήνιου δουκάτου Γύλιχ-Μπεργκ-Κλεβ, στο οποίο ο αυτοκράτορας επέμενε να τοποθετήσει καθολικό ηγεμόνα, αλλά ο Ερρίκος δολοφονήθηκε και η καθολική Γαλλία ένιωθε πλέον επικίνδυνα περικυκλωμένη από τους ένθερμα καθολικούς Αψβούργους της Γερμανίας και της Ισπανίας. Η Ισπανία ενδιαφερόταν ζωηρά για την κατάσταση ως υπέρμαχος του Καθολικισμού αλλά και γιατί αντιμετώπιζε από το 1560 την εξέγερση των διαμαρτυρομένων Ολλανδών στα πλευρά της Αυτοκρατορίας και ήθελε τους δρόμους ανοιχτούς για τα στρατεύματά της. Η Δανία τέλος και η Σουηδία ήταν έτοιμες να επέμβουν για να διαφυλάξουν τον προτεσταντισμό και την ανεξαρτησία τους και για να κερδίσουν ό,τι μπορέσουν.

kaiser_ferdinand_ii-_1614
Ο Φερδινάνδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Ο πόλεμος
Η Βοημική φάση
Το 1618 ο αρχιδούκας της Στυρίας Φερδινάνδος είχε ήδη αναγνωριστεί διάδοχος του εξαδέλφου του αυτοκράτορα Ματτία και είχε ήδη δώσει δείγματα των αντιπροτεσταντικών διαθέσεών του.
Στην Πράγα κυβερνούσαν εν ονόματι του αυτοκράτορα πέντε αντικυβερνήτες, οι οποίοι άρχισαν να καταπιέζουν την προτεσταντική πλειονότητα της Βοημίας παραβιάζοντας τα δικαιώματα που τους είχαν παραχωρηθεί.

450px-defenestration-prague-1618
Η Εκπαραθύρωση της Πράγας του 1618

Στις 23 Μαΐου 1618 ο κόμης Χάινριχ φον Τουρν, επί κεφαλής μαινόμενων προτεσταντών, εισέβαλε στο φρούριο της Πράγας Χρατσάνι και πέταξε δύο από τους συγκυβερνήτες κι ένα γραμματέα από το παράθυρο.

Ήταν μία ακόμη Εκπαραθύρωση της Πράγας, που δεν στοίχισε όμως την ζωή των εκπαραθυρωθέντων γιατί έπεσαν πάνω σ’ ένα σωρό κοπριάς.

Ήταν όμως η αφορμή του πολέμου.
Ο Τουρν έδιωξε τον αρχιεπίσκοπο της Πράγας και τους Ιησουίτες και σχημάτισε διευθυντήριο προτεσταντών. Ο αυτοκράτορας ενήργησε διαλλακτικά, ζήτησε διαπραγματεύσεις και προσέφερε αμνηστία, που αποκρούστηκαν όμως. Ο Φερδινάνδος αγνόησε τον αυτοκράτορα και έστειλε στρατεύματα στην Βοημία. Οι επαναστάτες προσέφυγαν στον Φρειδερίκο Ε΄ του Παλατινάτου, τον ιδρυτή της Ευαγγελικής Ένωσης.

Αυτός έπεισε τον δούκα Κάρολο Εμμανουήλ της Σαβοΐας, καθολικό μεν αλλά αντίπαλο των Αψβούργων, να στείλει στην Βοημία τον κοντοττιέρο Ερνστ φον Μάνσφελντ, που κατέλαβε το Πίλσεν, προπύργιο των καθολικών της Βοημίας, και υποχρέωσε σε υποχώρηση τα στρατεύματα του Φερδινάνδου.

Η ανταρσία επεκτάθηκε στην Μοραβία, Σιλεσία, ακόμη και σε περιοχές της Αυστρίας.
Στις 20 Μαρτίου 1619 ο αυτοκράτορας Ματτίας πέθανε και τον διαδέχτηκε ο Φερδινάνδος ως αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιάς της Βοημίας.

Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου η βοημική Δίαιτα καθήρεσε τον Φερδινάνδο και ανακήρυξε βασιλιά της Βοημίας τον Φρειδερίκο του Παλατινάτου.

Αυτός δεν άκουσε τις συμβουλές του πεθερού του Ιάκωβου Α΄ της Αγγλίας και στις 31 Οκτωβρίου μπήκε στην Πράγα.
Ο Φρειδερίκος ήταν 20 χρόνων, λαμπρός ιππότης αλλά ανώριμος. Διέταξε την απομάκρυνση όλων των εικόνων και θρησκευτικών συμβόλων από το εθνικό ιερό της Βοημίας, τον Άγιο Βίτο της Πράγας. Σε λίγο απογυμνώθηκαν και άλλες εκκλησίες.

300px-winterkonig_friedrich_von_bohmen
Η στέψη του Φρειδερίκου του Παλατινάτου στον Άγιο Βίτο της Πράγας, 4 Νοεμβρίου 1619.

Οι καθολικοί έφριξαν και οι λουθηρανοί δυσαρεστήθηκαν από τις καλβινιστικές αυτές ενέργειες.
Τον Απρίλιο του 1620 ο αυτοκράτορας κήρυξε τον Φρειδερίκο σφετεριστή και πρότεινε συνδιαλλαγή στους προτεστάντες ηγεμόνες, οι οποίοι είχαν φοβηθεί για τις συνέπειες των ενεργειών του Φρειδερίκου. Στις 3 Ιουνίου υπογράφηκε στην Ουλμ συμφωνία μη επιθέσεως. Ο ισχυρότερος προτεστάντης ηγεμόνας, ο λουθηρανός εκλέκτορας της Σαξονίας Ιωάννης Γεώργιος, τάχθηκε με τον αυτοκράτορα.
Τον Αύγουστο εισέβαλε στην Βοημία ο κόμης φον Τίλλυ, στρατηγός του δούκα Μαξιμιλιανού της Βαυαρίας, επί κεφαλής αυτοκρατορικού στατεύματος 25.000 ανδρών. Στις 8 Νοεμβρίου κατανίκησε τους επαναστάτες Βοημούς στην μάχη του Λευκού Όρους. Ο Φρειδερίκος κατέφυγε στο καλβινιστικό Βρανδεμβούργο.

Ο Μαξιμιλιανός μπήκε θριαμβευτής στην Πράγα, ο Καθολικισμός αποκαταστάθηκε πλήρως, οι ελευθερίες των προτεσταντών καταργήθηκαν, οι περιουσίες των ανταρτών δημεύτηκαν και είκοσι επτά από τους σημαντικότερους αποκεφαλίστηκαν.
Οι νικητές άλλαξαν ακόμη και την δομή της βοημικής κοινωνίας.

Βάλλενσταϊν

Ο Άλμπρεχτ φον Βάλλενσταϊν, καταγόταν από αρχαιότατη οικογένεια της βοημικής αριστοκρατίας και είχε μυθώδη πλούτη.

Είχε επίσης και μεγάλες φιλοδοξίες που έκαναν επιφυλακτικό τον Φερδινάνδο, αλλά ο Τίλλυ ζητούσε επειγόντως ενισχύσεις.

Ο Βάλλενσταϊν προσφέρθηκε να θέσει στην διάθεση του αυτοκράτορα 50.000 άντρες κι αυτός του ανέθεσε να στρατολογήσει 20.000.
Με τον κατ’ ουσίαν ιδιωτικό αυτό στρατό του ο Βάλλενσταϊν απώθησε τον Μάνσφελντ στο Ντεσσάου ενώ ο Τίλλυ νίκησε τον Χριστιανό της Δανίας στο Λούττερ.

Ο Μάνσφελντ πέθανε και ο στρατός του Χριστιανού σχεδόν διαλύθηκε. Διαλύθηκε επίσης η συμμαχία την οποία είχε συγκροτήσει ο Ρισελιέ γιατί ξέσπασε πόλεμος Αγγλίας-Γαλλίας και ο Ρισελιέ χρειαζόταν όλες τις δυνάμεις του.

Ο Βάλλενσταϊν βάδισε στο Βρανδεμβούργο και υποχρέωσε τον εκλέκτορα Γεώργιο Γουλιέλμο να κηρυχθεί υπέρ του αυτοκράτορα. Ύστερα κατέλαβε το γερμανικό δουκάτο του Χολστάιν που ανήκε στον Χριστιανό και μέχρι τα τέλη του 1627 όλη την ηπειρωτική Δανία.
Οι Γερμανοί ηγεμόνες άρχισαν ν’ ανησυχούν.

Ο στρατός της Καθολικής Ένωσης αριθμούσε μόνο 20.000 άντρες ενώ αυτός του Βάλλενσταϊν είχε φτάσει τις 140.000 κι ο ίδιος λογοδοτούσε μόνο στον αυτοκράτορα.

Οι φόβοι τους εντάθηκαν όταν τον Μάρτιο του 1628 ο Φερδινάνδος καθήρεσε τον προτεστάντη δούκα του Μεκλεμβούργου και έδωσε το δουκάτο στον Βάλλενσταϊν.

Αφού αυτό έγινε με ένα προτεστάντη ηγεμόνα γιατί να μη γίνει και με καθολικούς ; Δήλωσαν στον αυτοκράτορα ότι δεν θα συναινούσαν στο να ονομαστεί ο γιος του διάδοχός του εφ’ όσον ο Βάλλενσταϊν παρέμενε αρχηγός του στρατού. Και ο Μαξιμιλιανός της Βαυαρίας τον προειδοποίησε ότι όπως πήγαιναν τα πράγματα, σε λίγο ο Βάλλενσταϊν θα υπαγόρευε την αυτοκρατορική πολιτική, δεδομένου ότι είχε αρχίσει να ιδιοπραγμονεί : απέδωσε στον Χριστιανό της Δανίας όλα τα εδάφη του έναντι ελαχίστων παραχωρήσεων.
Αλλά ο Φερδινάνδος τον είχε ακόμη ανάγκη.

Τον Μάρτιο του 1629 δημοσίευσε το Διάταγμα περί Αποδόσεως : όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν αφαιρεθεί από την Καθολική Εκκλησία μετά το 1552, θα ξαναγύριζαν σ’ αυτήν. Επρόκειτο για μια πλήρη ανατροπή της κοινωνικής τάξεως και για οικονομική καταστροφή πληθυσμών, καθώς τα κτήματα αυτά είχαν αγοραστεί κανονικά και πολλά απ’ αυτά είχαν μεταβιβαστεί μία ή περισσότερες φορές.

dankaerts-historis-9254-tifΤο διάταγμα επιβλήθηκε δια της βίας χάρη στον στρατό του Βάλλενσταϊν παντού εκτός από το Μαγδεβούργο που αντιστάθηκε επιτυχώς. Εκκλησιαστικές ηγεμονίες και μονές αναβίωσαν και βάσει της αρχής cuius regio, eius religio όσοι δεν προσχωρούσαν στον Καθολικισμό εκδιώκονταν.
Εφ΄όσον δεν χρειαζόταν πλέον τον Βάλλενσταϊν, ο Φερδινάνδος συμφώνησε να τον παραμερίσει.

Του ζήτησε 30.000 άντρες του για την Ιταλία. Ο Βάλλενσταϊν έφερε αντιρρήσεις επικαλούμενος τον σουηδικό κίνδυνο αλλά ο αυτοκράτορας, πιεζόμενος και από τους εκλέκτορες, πήρε τις 30.000 άντρες και τον Σεπτέμβριο του 1630 ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Βάλλενσταϊν από τον Μαξιμιλιανό της Βαυαρίας.

Ο Βάλλενσταϊν αποσύρθηκε στα κτήματά του στην Βοημία και περίμενε βέβαιος για την ανάκλησή του, γιατί ο βασιλιάς της Σουηδίας Γουσταύος Αδόλφος είχε εισβάλει στην αυτοκρατορία.

Γουσταύος Αδόλφος

Ο βασιλιάς της Σουηδίας ήταν τριάντα έξι χρόνων, ηρωικός, ευσεβής και δίκαιος. Η επέμβασή του οφειλόταν στην επιθυμία του να διαφυλάξει την πολιτική και θρησκευτική ανεξαρτησία της χώρας του και όχι σε ζήλο να μεταδώσει την λουθηρανική του πίστη. Απαγόρευε τους διά της βίας προσηλυτισμούς.

Μέχρι το τέλος του 1630 ο Γουσταύος παρέμεινε στην Πομερανία, περιμένοντας ενισχύσεις, εδραιώνοντας την θέση του και αναζητώντας συμμάχους. Έφτασε να έχει τελικά 40.000 άντρες, πειθαρχημένους, καλά οπλισμένους με νέου τύπου μουσκέτα και αφοσιωμένους στον ηγέτη τους. Είχε επίσης πολύ αποτελεσματικό πυροβολικό.

Τον Ιανουάριο του 1631 Γαλλία και Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία : ο Ρισελιέ αναλάμβανε να καταβάλλει 400.000 τάλληρα κατ’ έτος επί πέντε χρόνια κι ο Γουσταύος να συγκεντρώσει στράτευμα 100.000 ανδρών κατά των αυτοκρατορικών.

Δεν μπορούσε το ένα μέρος να συνάψει ειρήνη χωρίς την συγκατάθεση του άλλου. Και ο Γουσταύος δεν θα εμπόδιζε την καθολική λατρεία στα εδάφη που θα κατελάμβανε.

Εναντίον του ο Μαξιμιλιανός της Βαυαρίας έστειλε τον Τίλλυ.

Αυτός κατέλαβε το Νόυμπράντενμπουργκ τον Μάρτιο του 1631 και η εκ 3.000 ανδρών φρουρά εσφάγη. Ο Γουσταύος κατέλαβε την Φραγκφούρτη επί του Όντερ τον Απρίλιο και η εκ 2.000 ανδρών φρουρά εσφάγη επίσης. Τον Μάιο ο Τίλλυ και ο κόμης Παππενχάιμ εκπολιόρκησαν το Μαγδεβούργο, το οποίο επί έξι μήνες αντιστεκόταν στο Διάταγμα περί Αποδόσεως. Εκτός από την φρουρά των 3.000, σφάχτηκαν τώρα και 17.000 από τις 36.000 των κατοίκων και η πόλη πυρπολήθηκε ολοσχερώς.

Ο Τίλλυ, προβλέποντας την εξαγρίωση των προτεσταντών, προσπάθησε να αποτρέψει την σφαγή, μάταια όμως.

Ο Τίλλυ προέβλεψε σωστά. Βρανδεμβούργο και Σαξονία συμμάχησαν τώρα με τον Γουσταύο. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1631, Σουηδοί και Σάξονες (41.000) νίκησαν τον εκ 35.000 ανδρών στρατό του Τίλλυ στο Μπράιτενφελντ κοντά στην Λειψία.

Ήταν η πρώτη σημαντική νίκη των προτεσταντών, η πρώτη ήττα του Τίλλυ, και ο Γουσταύος Αδόλφος, πολεμώντας στο φονικότερο σημείο της μάχης, έγινε το σύμβολο του αγώνα τους.

gustav_ii_adolf_sp010
Γουσταύος Αδόλφος

Το Μεκλεμβούργο ανακατελήφθη και στην ηγεμονία του Βάλλενσταϊν επανήλθε ο πρότερος κάτοχός της. Τα γερμανικά κράτη άρχισαν να προσχωρούν στον Γουσταύο που σε λίγο κατείχε όλη την βόρειο Γερμανία.

Το Νοέμβριο ο Ιωάννης Γεώργιος της Σαξονίας μπήκε στην Πράγα χωρίς μάχη.

Στις 15 Απριλίου 1632 ο Γουσταύος νίκησε και πάλι τον Τίλλυ στην μάχη του Ράιν αμ Λεχ.

Ο Τίλλυ τραυματίστηκε θανάσιμα και πέθανε σε λίγες μέρες σε ηλικία εβδομήντα τριών χρόνων και ο Γουσταύος κατέλαβε το Μόναχο.

88545329-c0c5-4766-a65f-a24f450e11c4Σε δύσκολη θέση τώρα, ο αυτοκράτορας στράφηκε και πάλι στον Βάλλενσταϊν και τον παρακάλεσε να επανέλθει στον αγώνα.

Αυτός έθεσε όρους σχεδόν ταπεινωτικούς : θα είχε την αρχιστρατηγία των αυτοκρατορικών δυνάμεων, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να υπογράφει συνθήκες με όλους πλην Γουσταύου, το δεσμείν και λύειν στις χώρες που θα καταλάμβανε. Οι όροι έγιναν δεκτοί.

Το καλοκαίρι του 1632 ο Βάλλενσταϊν συγκέντρωνε στρατό και συμμάχους. Απέσπασε τον Ιωάννη Γεώργιο της Σαξονίας από τον Γουσταύο και ανακατέλαβε την Πράγα αμαχητί.

mapΈνωσε ύστερα τις δυνάμεις του με αυτές του Μαξιμιλιανού και τώρα βρέθηκε ο Γουσταύος σε δύσκολη θέση.

Ο στρατός του υστερούσε αριθμητικά έναντι του αυτοκρατορικού και οι σύμμαχοί του δυσπιστούσαν, υποπτευόμενοι ότι ήθελε να γίνει αυτοκράτορας της Γερμανίας. Οι στρατιώτες του είχαν αποξενωθεί ακόμα και από τον προτεσταντικό πληθυσμό λεηλατούντες λόγω στερήσεων. Ήθελε να βαδίσει εναντίον της Βιέννης αλλά βλέποντας ότι τα πράγματα άλλαξαν, στράφηκε προς βορράν.

Στις 16 Νοεμβρίου 1632, στο Λούτσεν κοντά στην Λειψία, ο Γουσταύος με 25.000 άντρες αντιμετώπισε τον Βάλλενσταϊν με 40.000 άντρες.

Η μάχη διήρκεσε όλη την ημέρα με πολλές μεταπτώσεις. Προ της ορμής των Σουηδών ο Βάλλενσταϊν αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Ο Παππενχάιμ συγκράτησε την υποχώρηση και αντεπιτέθηκε αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα. Ο Γουσταύος βλέποντας ρήγμα σ’ ένα σημείο της παράταξής του, όρμησε επί κεφαλής ενός συντάγματος ιππικού.

modern-impression-of-a-tercio-by-artist-cabrera-pec3b1a-source-magazine-desperta-ferroΈπεσε ύστερα από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς. Την αρχηγία ανέλαβε ο δούκας Βερνάρδος της Σαξονίας-Βαϊμάρης και τελικά οι Σουηδοί και οι σύμμαχοί τους έμειναν κύριοι του πεδίου της μάχης και του σώματος του Γουσταύου.

Όλοι εναντίον όλων

Ηττημένος για πρώτη φορά ο Βάλλενσταϊν αποσύρθηκε στην Βοημία για να οργανώσει νέο στρατό.

Συγχρόνως άρχισε διαπραγματεύσεις με προτεστάντες, και φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν ότι εποφθαλμιούσε τον βοημικό θρόνο.

Είχε εγκαταστήσει τον στρατό του στα αυτοκρατορικά εδάφη φορολογώντας τα αγρίως αλλά όταν ο Βερνάρδος εισέβαλε στην Βαυαρία και οι fερδινάνδος και Μαξιμιλιανός τον παρακάλεσαν να σπεύσει, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε στρατό.
30-pikemenΣτις 31 Δεκεμβρίου 1633 το αυτοκρατορικό συμβούλιο αποφάσισε την καθαίρεση του Βάλλενσταϊν καθώς οι φήμες για την αποσκίρτησή του είχαν επιταθεί.

Στις 18 Φεβρουαρίου τοιχοκολλήθηκε στα στρατόπεδά του η διαταγή του αυτοκράτορα που του αφαιρούσε την διοίκηση.

Ο Βάλλενσταϊν έφυγε από το Πίλσεν προς το Eger (σήμερα Cheb), σκοπεύοντας πιθανότατα να αυτομολήσει στους Σουηδούς.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1634 δολοφονήθηκε από αξιωματικούς του.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο αυτοκράτορας διέταξε ή έστω ευχήθηκε μεγαλόφωνα τον θάνατό του. Αντάμειψε πάντως γενναιόδωρα τους δολοφόνους.
Ο ομώνυμος γιος του αυτοκράτορα, ο μέλλων Φερδινάνδος Γ΄, ανέλαβε την αρχιστρατηγία.

Οι τύχες του πολέμου φαίνονταν τώρα ν’ αλλάζουν συνεχώς. Ο Βερνάρδος ηττήθηκε στο Ναίρντλινγκεν σε μια μάχη που φάνηκε ότι θα κρίνει τον πόλεμο. Αλλά ο κόμης Οξενστιέρνα, πρωθυπουργός του Γουσταύου, υπέγραψε με τον Ρισελιέ την Συνθήκη της Κομπιένης (1635) με την οποία η Γαλλία εισερχόταν πλήρως στον πόλεμο.

Πολλοί προτεστάντες ηγεμόνες συντάχθηκαν τώρα με τον αυτοκράτορα, ο οποίος σε αντάλλαγμα ανέστειλε για σαράντα χρόνια την εφαρμογή του Διατάγματος περί Αποδόσεως.

Το 1637 ο Φερδινάνδος Β΄ πέθανε.

 Στον βορρά της αυτοκρατορίας οι Σουηδοί στρατηγοί Μπανέρ και Τόρστενσον αγωνίζονταν να διατηρήσουν κτήσεις σε γερμανικό έδαφος και στη δύση ο Βερνάρδος πάλευε απεγνωσμένα.

Ενισχυμένος από την Γαλλία με χρήματα, 2.000 άντρες και τον Τυρέν, πραγματοποίησε μια λαμπρή εκστρατεία το 1638, νίκησε τους aυτοκρατορικούς σε τρεις μάχες και κατέλαβε το σημαντικότατο φρούριο του Μπράισαχ.

e1efbc3e0cbf68bf5df6b276f42932f5Αλλά το 1639 πέθανε σε ηλικία τριάντα τεσσάρων ετών και ο στρατός κ’ οι κατακτήσεις του περιήλθαν στην Γαλλία.
Το αυτοκρατορικό στρατόπεδο έδειχνε σημεία διάλυσης.

Το 1642 ο Τόρστενσον κατήγαγε συντριπτική νίκη στην δεύτερη μάχη του Μπράιτενφελντ, το 1643 η σύμμαχος του αυτοκράτορα Ισπανία συνετρίβη από τον δούκα του Ανγκιέν (τον Μεγάλο Κοντέ) στην μάχη του Ροκρουά και το 1644 οι Ανγκιέν και Τυρέν κατέλαβαν την Ρηνανία.

Το 1645 ο Τόρστενσον έφτασε σχεδόν προ των πυλών της Βιέννης, οι Γάλλοι νίκησαν στο Άλλερχάιμ κι ένας άλλος σουηδικός στρατός υπό τον κόμη φον Καίνιγκσμαρκ εισέβαλε στην Σαξονία και την ανάγκασε να εγκαταλείψει το αυτοκρατορικό στρατόπεδο.

Το 1646 ο Τυρέν εισέβαλε στην Βαυαρία και την ερήμωσε.

Ο Μαξιμιλιανός ζήτησε από τον αυτοκράτορα να τερματιστεί ο πόλεμος κι αυτός δέχτηκε.

Η Ειρήνη της Βεστφαλίας

Από το 1641 είχαν αρχίσει συζητήσεις μεταξύ των εμπολέμων για τον τερματισμό του πολέμου.

800px-holy_roman_empire_1648-svg
Η Αγία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μετά τη Συνθήκη της Βεστφαλίας το 1648.

Το συνέδριο της Βεστφαλίας άρχισε τυπικά το 1644 αλλά θέματα εθιμοτυπικά, προβαδίσματος, ιεραρχίας, ερμηνείας και λοιπές τυπικότητες ανέβαλαν την έναρξη ως το 1648.

Όλα βέβαια ήταν προφάσεις για να επωφεληθεί η κάθε πλευρά από την πορεία του πολέμου κατά την στιγμή της έναρξης των συνομιλιών.

Η Ειρήνη της Βεστφαλίας υπεγράφη στις 24 Οκτωβρίου 1648 στις πόλεις Μύνστερ και Όσναμπρυκ. Σύμφωνα με αυτήν :

  • Η Ελβετία και οι Ηνωμένες Επαρχίες (Ολλανδία) απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.
  • Το Παλατινάτο διαιρέθηκε σε Άνω και Κάτω (νότιο και βόρειο αντίστοιχα) και η Βαυαρία απέκτησε το Άνω και εκλεκτορική ψήφο
  • Το Κάτω Παλατινάτο αναγνωρίστηκε ως νέο εκλεκτοράτο και δόθηκε στον Κάρολο Λουδοβίκο γιο του Φρειδερίκου Ε΄, του εφήμερου βασιλιά της Βοημίας.
  • Το Βρανδεμβούργο απέκτησε την ανατολική Πομερανία και διάφορες επισκοπές. Υποστηρίχθηκε σ’ αυτό από την Γαλλία που ήθελε να αντιπαραθέσει την δυναστεία των Χοεντσόλερν σ’αυτήν των Αψβούργων. Πράγμα για το οποίο η Γαλλία μετάνιωσε πικρά όταν το Βρανδεμβούργο έγινε Πρωσσία.
  • Η Σουηδία πήρε τις πόλεις Βίσμαρ και Στεττίνο και ορισμένες ακόμη περιοχές επί γερμανικού εδάφους. Ήταν τώρα μεγάλη δύναμη και κυριαρχούσε στην Βαλτική.
  • Οι αυτοκρατορικές κτήσεις καθώς και οι ηγεμονίες και τα δικαιώματά τους παρέμειναν ως είχαν προ του πολέμου.
  • Η Γαλλία ήταν ο μεγάλος κερδισμένος. Πήρε την Αλσατία και τις επισκοπές του Μετς, Τουλ και Βερντέν και το φρούριο του Μπράισαχ στην γερμανική όχθη του Ρήνου. Αλλά το μεγαλύτερο κέρδος της ήταν η συνέχιση του κατακερματισμού της Γερμανίας και η αποδυνάμωση των Αψβούργων. Σε λίγο ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ θα ήταν ο ισχυρότερος μονάρχης της Ευρώπης.
map_thirty_years_war-el
Χάρτης με τα κύρια γεγονότα του Τριακονταετούς Πολέμου.

Οι συνέπειες

Στρατοί έξι κρατών αποτελούμενοι από φανατικούς, τυχοδιώκτες και μισθοφόρους περιέτρεχαν επί τριάντα χρόνια την Γερμανία, και όχι μόνο αλληλοσφάζονταν αλλά λεηλατούσαν, βίαζαν και σκότωναν τον άμαχο πληθυσμό που μειώθηκε δραματικά.

Στην Γερμανία και Αυστρία έπεσε από 21.000.000 στα 13.000.000.

Χιλιάδες χωριά εγκαταλείφθηκαν και μεγάλες περιοχές ερημώθηκαν.

Η γη έμενε ακαλλιέργητη και η όποια συγκομιδή αρπαζόταν από τα στρατεύματα, που έκαιγαν ό,τι περίσσευε για να μη πέσει στα χέρια του εχθρού.

imagesΛιποτάκτες συγκροτούσαν ληστοσυμμορίες και ο λιμός προκάλεσε κρούσματα κανιβαλισμού.

Ο λοιμός προκάλεσε 10.000 θύματα στο Μόναχο.

Σε πολιτικό επίπεδο σαφώς χαμένος ήταν ο Ρωμαιοκαθολικισμός.

Το μόνο κέρδος του ήταν η επιβολή του στην ως τότε χουσιτικήΒοημία.

Το Διάταγμα περί Αποδόσεως εγκαταλείφθηκε και οι διαμαρτυρίες του πάπα εναντίον της Ειρήνη της Βεστφαλίας αγνοήθηκαν.

Από την εποχή αυτή ο παπισμός έπαψε να είναι μεγάλη πολιτική δύναμη.

Ο Λουθηρανισμός παρέμεινε ακλόνητος στην Σκανδιναβία και ισχυροποιήθηκε στην βόρεια Γερμανία, ενώ ο Καλβινισμός αναγνωρίστηκε με την συνθήκη.

Αλλά σε ιδεολογικό επίπεδο και τα τρία δόγματα βγήκαν χαμένα από τον πόλεμο αυτό. Οι άνθρωποι άρχισαν να ακούν με σκεπτικισμό τα κηρύγματα μιας θρησκείας που ενώ μιλούσε για αγάπη, ενέπνεε τέτοιο αδελφοκτόνο μίσος. Και άρχισαν επίσης να αντιλαμβάνονται ότι δεν ήταν η πίστη που εξωθούσε τους καθολικούς Γάλλους να πολεμούν κατά των καθολικών Γερμανών ή τους προτεστάντες Σάξονες να προδίδουν τους προτεστάντες Σουηδούς αλλά άλλα κίνητρα, πολιτικά και οικονομικά.

Από κρατικής απόψεως, η ανεξαρτησία των κρατών της γερμανικής αυτοκρατορίας ισχυροποιήθηκε και η εξουσία του αυτοκράτορα περιορίστηκε.

Η Βαυαρία ερημώθηκε αλλά τελικά είχε κάποια εδαφικά οφέλη.

Η Αυστρία δεν υπέστη μεγάλες καταστροφές και ο Προτεσταντισμός εκριζώθηκε από τις κτήσεις των Αψβούργων.

Η Γαλλία και η Σουηδία αναδύθηκαν ως μεγάλες δυνάμεις ενώ επιβεβαιώθηκε η αποδυνάμωση της Ισπανίας που έχασε την Πορτογαλία και την Ολλανδία.

Ο πόλεμος αυτός άλλαξε και τις σχέσεις υπηκόων-κυβερνητών ή, με πιο σύγχρονη ορολογία, πολιτών-κράτους. Μέχρι τότε η υποταγή στο κράτος και η αφοσίωση στην θρησκεία συνυπήρχαν παράλληλα ή αλληλοσυγκρουόμενες. Τώρα, γεγονός οφειλόμενο και στις πάσης μορφής εκκαθαρίσεις, η κατάσταση αυτή άλλαξε : οι άνθρωποι κατανόησαν ότι ήταν πρωτίστως πολίτες του κράτους στα θεσπίσματα του οποίου όφειλαν υπακοή. Θεωρείται ότι μακροπρόθεσμα ο Τριακονταετής πόλεμος ήταν η αιτία που συνέβαλε στην εμφάνιση του γερμανικού ρομαντικού εθνικισμού.

Στα «θετικά» του πολέμου αυτού υπάγεται η κατάργηση των απείθαρχων και ληστρικών μισθοφορικών στρατών, και το ότι -έστω και λόγω της αγριότητάς του- ήταν ο τελευταίος μεγάλος θρησκευτικός πόλεμος.

Δείτε βίντεο