ΣΟΥΔΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

282 0

Η ιστορία του Σουδάν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερις (4) περιόδους. 1) Η κατάκτηση του Σουδάν από την Αίγυπτο το 1820 2) Η άνοδος του Mahdi και ο ιερός πόλεμος (jihad) εναντίον της Αιγυπτιακής κατοχής 1881-1883 3) Η είσοδος της Μ. Βρετανίας στον πόλεμο και η πτώση του Χαρτούμ 1884-1885 4) Η ανακατάληψη του Σουδάν το 1898

sudan_mapΗ Αίγυπτος εισέβαλλε στο Σουδάν το 1820. Το Χαρτούμ έγινε πρωτεύουσα το 1822. Η βαριά φορολογία, η υποδούλωση του πληθυσμού και ο απόλυτος έλεγχος του εμπορίου οδήγησε μεγάλο μέρος του λαού του Σουδάν στην εξαθλίωση. Το 1881 ένας Σουδανός ισλαμιστής κληρικός, ο Mohammed Ahmed, προέβαλλε τον εαυτό του ως Μεσσία (Mahdi) και κήρυξε ιερό πόλεμο εναντίον των Αιγύπτιων τυράννων. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση απέτυχε να καταστείλει την επανάσταση και γρήγορα έχασε τον έλεγχο του Σουδάν.

Η Μ. Βρετανία κατέκτησε την Αίγυπτο το 1882 νικώντας τον αιγυπτιακό στρατό του Arabi Pasha στη μάχη του Tel-El-Kebir για να προστατέψει τα συμφέροντα της στη διώρυγα του Σουέζ.

tel_el_kebir1882
μάχη του Tel-El-Kebir

Η ήττα του Hicks Pasha στη μάχη του Shaykan το 1883 και η επικράτηση του κινήματος του Mahdi, ανάγκασε τη Βρετανική κυβέρνηση να οργανώσει ένα σχέδιο εκκένωσης του Σουδάν από τους ξένους πολίτες που ζούσαν εκεί.

Για το σκοπό αυτό, έστειλε το στρατηγό Gordon στο Χαρτούμ. Ο στρατός του Mahdi πολιόρκησε το Χαρτούμ, το οποίο έπεσε τον Ιανουάριο του 1885.

Ο στρατηγός Gordon σκοτώθηκε ηρωικά στο παλάτι του. Ο Mahdi πέθανε από τύφο τον Ιούνιο του 1885 και ο διάδοχος του Khalifa Abdullahi μετέφερε την πρωτεύουσα του Σουδάν στο Omdurman.

general-charles-gordon
Gordon
general_gordons_last_stand
Ο στρατηγός Gordon σκοτώθηκε ηρωικά στο παλάτι του.

drummer_roddickΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΧΗ

Το Σουδάν υπό την ηγεσία του Khalifa ήταν ένα από τα ισχυρότερα κράτη στην Αφρική εκείνη την περίοδο. Προσπάθησε να επεκτείνει την κυριαρχία του στα γύρω κράτη και ήρθε αντιμέτωπος με τις άλλες δυνάμεις στην περιοχή.

Το 1887 άρχισε ο πόλεμος με την Αιθιοπία που τελείωσε με τη νίκη των Ansar στη μάχη του Gallabat. Το 1889 εισέβαλε στην Αίγυπτο και ηττήθηκε στη μάχη του Toski από τον αιγυπτιακό στρατό. Οι Βέλγοι διεκδικούσαν το νότιο Σουδάν και οι Γάλλοι είχαν τις δικές τους φιλοδοξίες στα ανατολικά σύνορα του. Το 1893 ο ιταλικός στρατός νίκησε τους Ansar στη μάχη του Agordat στην Αιθιοπία και το 1894 κατέλαβε την Kassala στο ανατολικό Σουδάν.

Φοβούμενη μήπως άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις στην περιοχή επωφεληθούν της παρακμής του κράτους του Mahdi και διεκδικήσουν εδάφη στο Σουδάν, η Βρετανική κυβέρνηση έδωσε εντολή στον Herbert Kitchener το 1895 να οργανώσει μια εκστρατεία για την ανακατάληψη του Σουδάν.

92760Η εκστρατεία ξεκίνησε το Μάρτιο του 1896. Διαθέτοντας έναν άριστα εξοπλισμένο στρατό, νίκησε κατά κράτος τις δυνάμεις του Khalifa με αποκορύφωμα την επική μάχη του Omdurman το Σεπτέμβριο του 1898.

quinnell_4_feathers_9e-797x501